Правила

Настаняване и напускане

Настаняване след 14:00 ч.
Напускане преди 12:00 ч.

Ако имате желание да бъдете настанени по-рано или да напуснете по-късно, моля предварително уредете това с наш служител на рецепцията.

Ранното настаняване или късното освобождаване на стаите не винаги е възможно и зависи от предварителните резервации на стаите.

За ранно настаняване или късно освобождаване може да се изисква допълнително заплащане.

Работното време Рецепция

8:00-19:00 ч. всеки ден

В останалото време можете да се свържете с нас на телефоните за връзка на www.5vintage.bg или на телефона за спешни случаи +359 887 863 798

Домашни любимци

Поради хигиенни причини домашни любимци не се приемат. В случай, че не можете да се разделите с домашния си любимец, дори временно, моля свържете се преди настаняването с наш служител на рецепцията, за да ви помогне за да договорите хотел за домашни любимци.

Цени

Всички цени в сайта www.5vintage.bg са за стая на нощувка и са с включен ДДС (Данък върху добавената стойност) и всички други местни данъци освен ако не е указано друго в нашия сайт или в електронното ни писмо за потвърждение.

При настаняванета си ще потвърдите пред служител на рецепцията окончателната дата за напускане.

Цената на престоя се формира на база дата на настаняване и продължителността на престоя. Ако решите намалите или да удължите престоя си, моля първо проверете за такава възможност, като се свържете със служител на рецепцията.

Гостите могат да наемат стаята, която пожелаят, ако тя е налична за съответния период.

Нямаме възможност да отдаваме за ползване само отделни легла.

По желание можете да наемете двойна или тройна стая за самостоятелно ползване, но без да изисквате промяна на цената на стаята.

За момента нямаме диференцирани цени за деца и възрастни.

Специални изисквания

Трябва да бъдем информирани за Вашите специални изисквания предварително.

За да разчитате да ги изпълним е необходимо Вашите специални изисквания да бъдат потвърдени от Служител на Рецепцията ни писмено преди резервацията Ви.

Ние ще направим възможното, за да удовлетворим всички специални нужди, които имате.

Моля свържете се с нас и проверете възможностите.

5VINTAGE за съжаление в момента не може да осигури подходящи условия за хора с увреждания или хора с подобни специални нужди.

Плащане с Кредитна Карта

Можете да изберете да платите престоя си при нас с Вашата кредитна карта или в брой. Таксите при плащане с кредитна карта са съгласно действащата тарифа на Юробанк И Еф Джи България АД

В случай, че не сте притежателна картата и искате да платите с тази карта, си запазваме правото да изискаме от притежателя на картата, да попълни и ни изпрати номера и вида на кредитната си карта, заедно с копие от двете страни на документа си за самоличност и личния си подпис, съгласно изискванията на обслужващата банка.

Данните от Вашата кредитна карта се изисква да ни бъдат предоставени, за да се гарантира вашата резервация

В случай на измами с кредитни карти или неразрешено използване на кредитна карта от трети лица, повечето банки и компании за кредитни карти носят риска и покриват всички щети, произтичащи от такава измами или злоупотреби, които понякога могат да станат причина да бъдат начислени и допълнителни разноски.

Информираме Ви, че ние не носим отговорност в случай на неразрешени транзакции, свързани с резервация при нас или чрез нашия сайт.

Ако установите нерегламентирано или незаконно плащане от други лица с Вашата кредитна карта или сте задължени с допълнителни такси, за да бъдете обезщетен от банката- издател на картата Ви, моля уведомете за измамата директно и своевременно Вашия доставчик на кредитна карта (в съответствие неговите с правилата и изисквания) и се свържете с нас по електронната поща booknow@5vintage.bg, за да обсъдим как да се процедира в случая.

Неосъществена резервация & анулация

Резервирайки престой при нас, вие приемате и се съгласявате с приетата от нас политика за отмяната и неосъществяване на резервации.

Ако искате да прегледате, коригирате или отмените резервацията си, моля свържете се предварително с нас, по удобен за Вас начин или се върнете към имейла, който сте получили за потвърждение от нас и следвайте инструкциите в него. Моля, имайте предвид, че може да бъдете таксувани допълнително, като се счита че сте се съгласили предварително за това.

В случай, че резервацията е за повече от една цяла нощ и не се явите за настаняване в на деня обявен за пристигане, то вашата резервация ще бъде анулирана автоматично за целия резервиран от Вас престой. В този случай ще Ви бъде удържана стойността на първата нощувка. Ако желаете, сте добре дошли да направите нова резервация, ако такава в този момент е възможна и при цените, актуални към момента.

Ние си запазваме правото да отменим или изменим резервации, ако сме установили или сме информирани, че клиентът е извършил измама или неуместно плащане.

Защита на личните данни на клиента

С Ваше съгласие ние ще пазим личните ви данни, с цел да улесняваме Вашите бъдещи резервации..

Нашата политика е да не разкриваме Вашата лична информация на трети лица без Ваше специално съгласие.

Бъдете уверени, че ние ще предприемем необходимите мерки за защита на личните данни, от достъп до тях по неоторизиран начин.

Допълнителна кореспонденция

С попълването на резервация, Вие се съгласявате да получите имейл, който ние ще Ви изпратим преди датата обявена за пристигане, който ви дава информация за дестинацията и Ви предоставя определена информация и оферти (включително трета страна), свързана с вашата резервация, както и имейл, който можем да ви изпратим веднага след вашия престой при нас с покана да попълните Формуляра за посетители, като гост на 5VINTAGE

Вашето мнение за нивото на услугите и качеството на престоят Ви при нас, може да бъде използувано в сайта на хостела, с единствената цел да даде информация за бъдещи гости на 5VINTAGE. Ние си запазваме правото да коригираме или да премахнем мнения по наше усмотрение.

Формулярът за посетители представлява само проучване и не включва никакви оферти, покани и др.

Обичайната ни кореспонденции с Вас включва само съобщение по ел. поща за потвърждение на резервацията Ви, както и описаните по-горе съобщения. Други съобщения или друг вид кореспонденция няма да Ви бъде изпращана, освен ако специално не се договори друго.